НовиниNavigation arrow.
Salone del Mobile Mилано 2024 - Градът

Salone del Mobile Mилано 2024 - Градът

July 12, 2024
Цветана Шипкова

По улиците на Милано, както винаги по това време, кипеше бурен живот. Само регистрираните събития от Fuorisalone – седмицата на дизайна, бяха  1165, разпръснати вече и извън пределите на града. Много от тях не бяха свързани с мебелния дизайн . Модни гиганти като Hermès, Prada, Dolce & Gabbana, Loewe, Gucci, както и големите автомобилни компании отдавна участват с високобюджетни инсталации в града. Потенциала на салона оцениха и глобални играчи като Google и Amazon, които също се включиха с ефектни и instagrammable инсталации, за радост на „дизайн туристите“.  За пръв път в такъв мащаб, в града имаше забележимо присъствие на дизайн от Далечния Изток – Китай, Тайван, Южна Корея, Япония. Китайско и много силно японско участие имаше и в Salone Satellite - изложението на младите дизайнери, което отпразнува своята 25-та годишнина с голяма изложба в Триенале.

С голям интерес се очакваше „завръщането“ на големия италиански дизайнер - Гаетано Пеше, който от години живееше в Ню Йорк, с два проекта в „Библиотека Амброзиана“ - изложбата „Приятно ми е да ви видя“, и монументалната инсталация „Умореният човек“.  Пеше почина неочаквано дни преди откриването на изложбата, което отложи вернисажа и превърна изложбата и инсталацията в още по-значими събития за Милано и света.  

Невъзможно е дори само да се изброят най-добрите инсталации и събития от седмицата в Милано - изложбата на Loro Piana в памет на голямата дама на италианската архитектура Чини Боери; геометричната структура, плуваща във вода, на MAD Architects във вътрешния двор на Миланския университет; магичната инсталация на Dimore Studio на известната улица „Солферини“; силните национални презентации на Дания, Австрия, Унгария, Швейцария.

Между най-стойностните събития отново бе представянето на платформата Alcova, която предлага селекция на интересни автори и брандове от цял свят, и винаги отваря недостъпни за публиката места за своите събития. Миналата година експозицията им беше в развалините на изоставена кланица, а този път бяха отворени вила Борсани и вила Багати-Валсеки - прочути с архитектурата и историята си, разположени в околностите на Милано. Въпреки пътуването с влак и безкрайното чакане на опашка  в полето, повече от 90 000 души посетиха изложението за една седмица. Alcova се ориентира главно към така наречения колекционерски дизайн, разположен на границата с изкуството. Всеки от 70-те представени проекта заслужаваше внимание - от почти безплътните мебели на Джуня Ишигами за Maniera, през изящните метални кухненски пособия на колумбийската дизайнерка Наталия Криадо или осветителните телана Хари Талер, направени от дървесни отпадъци от дъскорезници.

Арт дизайнът беше силно представен в изложбите в града, където се открояваха, пак както обикновено, експозициите в галериите на Росана Орланди и на Нина Яшар – Nilufar. Тази година българското присъствие в града беше също в това направление. Столът Console на Константин Ачков, изработен в партньорство с KV Design, бе показан в Милано в рамките на Fuorisalone. Всъщност именно това е посоката, в която българският дизайн би могъл да бъде конкурентоспособен и да заеме позиция на световната сцена. Арт дизайнът е направление и обещаващ пазар, който се развива много бързо в последните години. Новите поколения не се впечатляват от известните брандове, а търсят уникални, въздействащи на емоционално ниво мебели, които ги изразяват. Днес, във времето на световната свързаност, може да ги предложи всеки, който има добри идеи. Сега е моментът за пробив на нови автори, а таланти у нас не липсват. Ние от СКЛАДА сме готови да ги подкрепим.

No items found.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...
Salone del Mobile Mилано 2024
От
Цветана Шипкова
July 12, 2024