16 Ноември, 2018

„Колко струва масата Ви, мистър Уудгейт?“

от Цветана Шипкова

„Да купиш дизайнерски мебел е като да купиш картина или скулптура: имаш нещо, което остава във времето. Това обяснява защо цените им растат с годините.“,  казва Джулио Капелини, създател и арт директор на иконичния италиански бранд Cappellini.

Един пример от историята на СКЛАДА отлично илюстрира неговата мисъл: Когато през 2009 година масата на Терънс Уудгейт Surface Table дойде за една от първите си световни презентации в София, тя не се върна в Лондон. Купи я любител на съвременния дизайн за астрономическата за времето сума от 35 000 евро.  Днес, десет години по-късно,  масата се произвежда по специална поръчка, чака се 9-10 седмици, и струва 222 000 евро.

А прототипът от нулевата серия - единствен екземпляр, е продаден на търг от Sotheby`s в Лондон през ноември 2015 година за 236 750 евро.  Това обяснява защо напоследък все по-често дизайнерските мебели се смятат за обещаваща алтернатива за инвестиции, в някои случаи дори по-надеждна от толкова актуалните вложения в съвременно изкуство.  

Всъщност  столът LC4 на Льо Корбюзие и Шарлот Периан, фотьойлът  LCW chair на Чарлз и Рей Иймс, емблематичният Tulip chair на Ееро Сааринен или лежанката Lockheed Lounge на Марк Нюсън отдавна са признати за мебели със стойност, неподвластна на времето, и цени, които се движат само нагоре.  Тези икони на 20 век изглеждат изключително съвременни и днес, независимо от годината, в която са били произведени за пръв път.

Какво е общото между тях и в какво е тайната на успеха им? Защо продуктите на някои дизайнери се превръщат в икони? Може би защото са по-чувствителни и успяват да докоснат сърцето на хората, а може би защото не правят компромиси с убежденията си. Едно е сигурно  - в основата на успеха е талантът на дизайнера.  Останалото е сложен микс от артистична визия, иновация, високо качество, трайни материали, разпознаваем стил и перфектно майсторство на изработката. В най-високата ценова гама се нареждат редки и ексклузивни мебели, които не губят стойността си с времето: уникати, лимитирани серии, специални издания по някакъв повод или екземпляри от много малки серии.

 

Такъв именно е случаят със Surface Table, която е произвеждана от Established & Sons в много малки серии от самата си поява на пазара.  Такива мебели имат високи цени, но остават за цял живот, а могат и да преживеят собствениците си. Да похарчиш солидна сума за такъв мебел е инвестиция, а не разход, защото той няма да остарее с времето, нито ще излезе от мода, и няма да бъде заменен след месеци с нов, по-усъвършенстван модел.  

 

Джанлука Арменто, управляващ директор на друг емблематичен италиански бранд – Cassina, казва: „ Модернистките мебели от средата на 20-ти век са извънредно популярни вече над 40 години. Те са извън модите и имат ненатрапчиви форми за разлика от декоративните предмети, които могат да омръзнат на собственика си. Уникати от съвременни дизайнери, подписани от авторите си, също имат колекционен потенциал и ще увеличават цената си. Стойността на мебелите зависи и от други фактори – дали дизайнерът е жив или починал, дали все още са в производство. Накратко – качеството, автентичността, уникалността и невъзможността да се възпроизведат, са основните фактори, които определят цената им.“

 

Но първото  и най-важно условие за успешна инвестиция в дизайнерски мебели е те да бъдат оригинали, като високата цена не винаги е гаранция за това. Единствено при покупка от сигурен източник – шоурум с история и директни контакти със самите производители, можете да бъдете сигурни, че ще притежавате автентичен мебел, който няма да се обезцени с годините.    

Ключовият елемент, който увеличава стойността на дизайнерските мебели и предмети, е времето. Най-вероятно е цената им да се вдигне след пет до десет години. Ако купувате мебели на класици или утвърдени съвременни дизайнери, трябва да сте готови да платите висока цена и да си давате сметка, че бихте могли да спечелите в рамките на по-дълъг период, ако решите да ги препродадете.  Затова е много важно истински да ги харесвате, за да им се радвате през тези години.  Ако купувате мебели на изгряващи дизайнери,  добре е да се обърнете за консултация към специалисти, за да получите повече информация за работата им – до каква степен са иновативни, от кого са подкрепяни, какво лежи в основата на метода им.

И тук важи едно основно правило: Който умее да разпознава таланта и да подкрепя автентичността, със сигурност прави инвестиция в бъдещето.