19 Юни, 2018

Лий Брум: „В простите форми няма място за грешки“

от Лидия Манолова

Ексклузивно интервю на Лидия Манолова за СКЛАДА 

Lee Broom: „Observatory“ /17 април, Милано

 

Благодаря ви за възможността да говорим. За щастие се оказа, че имаме българска връзка във вашия бранд – Елица Бонева.

Знаете ли, че СКЛАДА е дилърът ви за България? Шоурумът е на 10 години, точно колкото е и Вашият бранд.

Не знаех, благодаря! Но в търговския отдел със сигурност знаят!

Защо избрахте това място за изложбата тази година? Какво търсехте като среда за новата си колекция?

Всяка година избирам ново място, което да подхожда на духа на изложбата, затова дълго търсих подходяща галерия в центъра на Милано. Исках да е пространство, в което продуктите наистина да говорят сами за себе си. Да е минималистично, да създава емоция. Променихме интериора, разбира се, сега е неузнаваем...  

Миналата година представихте инсталацията Carousel във Вентура Чентрале. Тя включваше всичките ви проекти през изминалите 10 години, откакто основавате студиото Lee Broom – мебели, аксесоари, осветителни тела. Сега показвате 4 нови колекции осветление. Не направихте ли мебели през изминалата година?

Започнах да работя върху тази колекция преди две години. Тя съдържа седем продукта, първата лампа беше Eclipse. Отнема време, защото изработваме в студиото всяка част за лампите. Разбира се, междувременно работех и по други проекти – мебели, интериори, повечето за частни клиенти.

„Небесна“, „звездна“, „космическа“ изложба  - медиите, които писаха за новата колекция лампи, използват тези думи. Защо избрахте темата за звездите?

Не съм започнал с идеята да създам лампи точно с тази тема. В началото просто изследвах различни форми и как мога да ги свържа. Изследвах рефлексиите, видовете светлина. Исках да създам модерни, но и по някакъв начин класически лампи. По-късно дойде идеята за небесните тела и започнах да я развивам.

ORION е любимата ми лампа тук. Вие коя харесвате най-много?

ECLIPSE, мисля. Тя беше първата. Модерна е, но ми напомня ар деко… 

Мисля, че харесвате много този период в изкуството и дизайна?

Да, наистина! Постоянно се връщам към него. Ар деко е много важен момент по отношение на материалите и дизайна. Гледам сега неща, направени през 20-те и не мога да повярвам колко съвременно звучат, колко революционно! 

Коя лампа от колекцията беше най-голямо предизвикателство?

Мисля, че AURORA. Заради мащаба – тя е голяма, а и заради това, че трябваше да изработим сами крушките за нея. Техническият процес, това да намерим правилната температура на светлината... Aurora беше и последната, която проектирах, и най-трудната. 

Материалите, които използвате, изглеждат изключително луксозни, изискани, всичко сякаш е съвършено... 

Радвам се, че мислите така. Всъщност са много семпли – стомана, никел, стъкло. Когато работиш с прости форми, няма място за грешки. Когато започнах кариерата си, бях много по-декоративен, така да се каже. И това е много по-лесно. 

Да, с форми като тези всичко трябва да е перфектно...

Никога не е перфектно!(смее се). Но аз предпочитам да покажа нещата в определен момент, защото ако чакам да станат перфектни, моментът отминава! Трябва да се научиш как приемаш някои грешки. Иначе си като художник, който рисува и никога не прави изложба, защото иска да усъвършенства картините си и те никога не напускат ателието.

TIDAL е много красива също, изглежда толкова крехка! Не бях я виждала на снимки, каква е идеята тук?

Също свързана с Космоса – приливите и отливите на океана и моретата... Това са разминаващи се полусфери, които се държат с магнит – много скулптурно присъствие! И никак не е уязвима, много стабилна е, нищо че стои сякаш върху една точка.

Къде си я представяте в интериора?

Хм... в дневната например, върху нисък шкаф. Или върху постамент, защото изглежда като скулптура, дори когато не свети.

Разбрахме, че лампите от тази колекция могат да се поръчат още тук, да се купят веднага. Това е нещо ново за Милано, където обикновено дизайнерите представят прототипи. Някои медии обявиха това като начало на нова тенденция ready to buy. От какво се налага този тренд според Вас и какво очаквате като резултат за бранда?

Исках да отида крачка напред. Това е по-добрият начин, защото да започнеш производството на определен продукт означава да го промениш, да се развива. А тези, които виждате тук, са завършени. Готови, произведени, могат да се купят веднага. Освен това така изпреварваме копията! 

Не губи ли от ексклузивността си един продукт, ако може да се купи веднага? Хората като че ли искат да чакат...

Не, в никакъв случай. За някои модели все пак трябва да се почака известно време.

Вие идвате от артистичните и модни среди и сте започнал кариерата си в дизайна с проектиране на интериори. Продължавате ли да правите и това?

Да, но вече сме в позиция да избираме проектите си. Правя домовете на някои много специални хора, чиито имена не мога да спомена. Може би един на година. 

Прочетох, че сте в списъка на най-влиятелните личности в лайфстайла в Англия. Доколко е важен личният стил на дизайнера и харизмата му за успеха на неговия бранд? 

Преди Lee Broom да стане бранд, имах друга компания, заедно с партньор. Реших да обединя името и бранда си, защото всичко, което правя, е много лично и аз заставам зад него. Аз се развивам и брандът се развива с мен.

Какво бихте казали на някой, който харесва лампите, които правите, но смята, че са много скъпи?

Мисля, че цените ни са добри спрямо качеството на дизайна, който предлагаме. Определено. 

Освен Вашата инсталация, какво друго в Милано тази година смятате, че е задължително да се види?

Не съм гледал нищо, наистина не знам. Но са ми интересни Dimore Studio, Apparatus, те са ми приятели. Не гледам нищо, преди да съм направил моята колекция. Иначе блокираш!