11 Май, 2018

Огънят на Salone del Mobile 2018

от Лидия Манолова

Колкото и богат да е опитът ни от посещенията в Милано – повече от 20 години! - емоцията от преживяването винаги е свежа и неповторима. И ние винаги я пренасяме в СКЛАДА.

 

За СКЛАДА и за всички, които обичат дизайна, април е онова специално време на годината, което чакаме с предчувствието за безкрайната енергия на Salone del Mobile в Милано. Подготвяме се за тези няколко дена, в които не просто се докосваме , а се потапяме в морето от творчески идеи, иновации, тенденции. Дните, в които усещаме с всичките си сетива накъде се движи съвременният свят, кое е важно за хората днес, кое ги прави щастливи. Колкото и богат да е опитът ни от посещенията в Милано – повече от 20 години! - емоцията от преживяването винаги е свежа и неповторима. И ние винаги я пренасяме в СКЛАДА. Преосмисляме видяното, превръщаме вдъхновението от инсталациите, изложбите, новите колекции, срещите с дизайнери в част от нашия свят, който изграждаме тук, в София, вече 10 години с любов към нещата, които правят живота на всеки от нас по-добър и по-красив. 

 

СКЛАДА и Милано

 

„Преди десет години СКЛАДА се появи на територията на София именно като един огън, донесен от Милано. Черпила сме вдъхновение години наред от тези посещения и накрая събрах кураж да направия СКЛАДА. Връзката между СКЛАДА и Милано е специална – те са като майка и дете“, казва Галя Дзанато, основател и собственик на СКЛАДА. „Една година след откриването на СКЛАДА организирахме  изложбата на Винченцо Де Котис, с която подкрепихме и първото издание на Sofia Design Week.

С този жест категорично зададохме посоката, която се опитваме да следваме , а именно на търсене на таланти,които създават света, който обитаваме в ежедневието”. Именно съхраняването на стойностите, завещани от предците ни и смелостта да преоткриваш и преобразуваш, да експериментираш, да бъдеш откровен до болка, да си чувствителен и да чуваш този свят, който не спира да ни вълнува – всичко това се превърна в част от идейната платформа на СКЛАДА.

Откриваме го всяка година в Милано и усещането за връзка със света на големите идеи осмисля работата ни всеки ден.

 

Как СКЛАДА гледа Salone del Mobile

 

СКЛАДА търси идеите, вдъхновенията, философското осмисляне на тенденциите. Интересува ни движещата сила зад представените неща и връзките между всичко, което виждат очите ни.

„Изкуството днес е в ежедневния поток от креатури, с които сме обкръжени. От хилядите снимки, графични изображения и знаци до най-дребните, непотребни предмети, създадени с въображение и чувствителност към света. Традиционния начин да се създава изкуство отдавна е просмукал в себе си този огромен поток от предмети, за да го превърне в незаменна част от интелектуалната и културна продукция на днешната епоха. СКЛАДА е там, при златотърсачите на таланти.“, казва Галя Дзанатто.

 

Какво е всъщност „италиански дизайн“?

Възникнал от малките семейни предприятия, от занаятчийството, което се предава с поколения, италианският дизайн не напразно е световен феномен. С настъпването на ерата на индустриалното производство италианските майстори и занаятчии успяват да превърнат предметите за масова употреба в ексклузивни обекти, символ на социален статус, добър живот и не на последно място – вкус към нещата с непреходна ценност. Включвайки в процеса архитекти и дизайнери, те добавят стойност към майсторски изработените, качествени мебели, осветителни тела, аксесоари. Стъпвайки на традициите си, днес италианските брандове ги обогатяват и развиват, винаги отворени към новото, с преосмисляне и съвременна интерпретация на собственото си ДНК. Такъв бранд е Cassina, чийто шоурум на via Durini 18 отваря врати през 1968 –ма – първият в Милано! Свързана с най-големите имена на италианския дизайн – от Марио Белини през Акиле Кастилиони до днешния арт директор Патрисия Уркиола, Cassina успява да запази свежо ценното си наследство като интерпретира дизайнерските мебели на I Maestri (Майсторите) – Шарлот Периан, Герит Ритвелд, Льо Корбюзие, Франк Лойд Райт, Вико Маджистрети. И заедно с това да представи нови колекции. 

Нашите вдъхновения

Изложбата на датския бранд HAY в Palazzo Clerici показа не само връзката между изумителната красота на историческата сграда и съвременния дизайн, но и как масови продукти на достъпна цена могат да изразят идеята за красив живот. Едно от най-посещаваните места в Милано, тя ни вдъхнови с многообразието и с картините, които създаде. С Muzeum of Extinct Animals на Moooi преживяхме вълнуващо пътуване във времето. Рисунките на отдавна изчезнали животни се превръщат във вдъхновение за колекция мебели, текстил, тапети – един магически, увлекателен, приказен свят, в който въображението, емоциите и смелостта на експеримента са над всичко. Cappellini ни вдъхнови с инсталацията си Cappellini Goes Gipsy – неочаквана среща с различни етноси, опит, различни истории, разказани в цвят, контрасти и комбинации. Nendo ни направиха част от поетичния си минималистичен свят с разказа си за това как се раждат десет продукта от тяхната колекция – от идеята до реализацията им. Грузинското студио Rooms Design показа съвременна интерпретация на традициите – мебели със силен, запомнящ се характер и подчертана индивидуалност. И още, и още...

Дизайн галерии и техните куратори

Създадена от Нина Яшар (Nina Yashar), галерията Nilufar Depot е забележителна със селекцията си и една от най-горещите точки в Милано по време на Salone del Mobile, а и не само.  Изложбата – почит към творчеството на Лина Бо Барди, едно от големите имена в архитектурата и дизайна на XX век, беше е акцентът в галерията тази година. Изключително вдъхновение и великолепен пример за съчетаване на креативност и всекидневна функционалност – това са мебелите на Лина Бо Барди.

Gallery Rossana Orlandi е другото място, което всеки път изненадва с неизчерпаемата творческа енергия и вкус на своята създателка Росана Орланди. От потъналия в цветя двор през всички стаи – малки и големи, в които усещането е като в кабинет на чудесата, усещането е за потапяне в един великолепен свят на идеи и брилянтен дизайнерски поглед върху света. Тази година лондонският бранд Se отбеляза десетия си рожден ден с нова колекция в Rossana Orlandi – IV, с дизайнера Ini Archibong. Харесваме Se заради изискания, деликатен поглед към лукса и подчертания индивидуален характер на мебелите.  Заслужават внимание и младите дизайнери, които срещанахме в галерията, както и всеки предмет на изкуството и дизайна, който предизвиква възхищенеие, любопитство и емоция на това място. Но трябва да остане и време за кафе в градината – там, сред цветното множество хора, дизайнът продължава да е във въздуха.

Надяваме се да сме донесли от неговата светлина и във вашия дом.