23 Септември, 2020

In memoriam Terence Conran

от Цветана Шипкова

Светът на дизайна загуби една от своите най-ярки фигури, категорично белязали ХХ век – сър Терънс Конран. Той ще остане в историята не със своите произведения на дизайнер, а като човекът, създал магазините Habitat и Conran shop и въвел своите сънародници в модерния бит. Терънс Конран почина в Лондон на 88 години, след като направи повече от всеки друг за подобряване на ежедневието на хората във Великобритания през втората половина на 20 век. Вестник Gardian го сравнява с Джон Ленън и Дейвид Бауи заради начина, по който, подобно на тях, взривява традициите и стандартите в консервативна Англия. Именно в неговите магазини британците се запознават със скандинавския дизайн чрез красивите и практични предмети и мебели, които бяха тяхна емблема. Терънс Конран учи текстилен дизайн в Central School of Art and Design в Лондон, но напуска, преди да завърши, и започва работа при архитект Денис Ленън, с когото проектира изложбени щандове. През 50-те години пътува във Франция и се увлича по ресторантьорството, което ще остане един от водещите му бизнеси за цял живот. През 1961 се опитва да отвори собствена фабрика за мебели, но начинанието не успява и се насочва към това, в което е силен – търговията с мебели и предмети за бита.

През 1964 година открива първия шоурум на Habitat в Лондон. Там продава своите дизайнерски продукти, отхвърлени от конвенционалните магазини за мебели, но и много други неща. Habitat удовлетворява еклектичния и авангарден  вкус както на собственика, така и на клиентите – там се продава полски емайл, столове Bauhaus, френски керамични съдове и стереосистеми Braun по дизайн на Дитер Рамс. Дрехите на персонала също са дизайнерски, а в магазина звучи музиката на Бийтълс. Habitat е приключение, идеално замислено и блестящо опаковано за новото поколение купувачи. Оптимистичният космополитизъм на стоките му омагьосва тези, за които изведнъж  стават достъпни предмети, които дотогава са виждали само на страниците на лъскавите чуждестранни архитектурни списания. 

Бизнесът на Терънс Конран се превръща с годините в цяла империя, която обхваща десетки ресторанти по цял свят, интериорен дизайн, архитектура и различни брандове като Mothercare, но той остава най-известен именно с достъпните и модерни мебели, интериори и домакински съдове в Habitat и Conran Shop. Непостоянният му характер обаче му пречи да се съсредоточи върху едно нещо, поради което много от бизнес начинанията му не успяват, а брандовете, които създава, минават в чужди ръце. 

Конран има зорко око,  добър вкус, неукротимата енергия на месия, предприемачески нюх, чувство за хумор и страхотен чар. Личният му живот също е забележителен – освен три брака и пет деца, той има 13 внука и две правнучета. Помнят го като човек с голям апетит към живота и всички негови удоволствия.  

И все пак големият му паметник ще остане Музеят на дизайна в Лондон, който той основава през 1989. Първата му сграда е преустроен склад  в западнал район край Темза, който благодарение и на намесата на Конран се променя изцяло. През 2016 музеят се мести в историческата сграда на Института на Британската общност в Кенсингтън, което налага огромно преустройство, отново финансирано щедро от Терънс Конран. Говори се, че то поглъща значително количество от състоянието му, но благодарение на него Лондон днес има един от най-големите и активни музеи на дизайна в света, който завинаги ще остане свързан с името на Терънс Конран.