30 Юли, 2020

Силата на светлината

от Цветана Шипкова

Както коментирахме в предишната статия по темата, светлината е мощно изразно средство в интериорния дизайн. Тя може да направи и скромно обзаведена стая приветлива  и уютна, но също и напълно да провали ефекта и на най-скъпата и луксозна мебелировка. Не оставяйте осветлението „за после“, когато обзавеждате ново жилище или правите ремонт – от него в голяма степен зависи как ще се чувствате в дома си. Защото светлината въздейства директно върху емоциите ни. Правилното осветление повдига настроението, повишава продуктивността и мотивацията за работа или настройва на романтична вълна. Ще се изненадате колко се променя възприятието на едно и също пространство, гледано при различно осветление. И да започнем със съветите:

Експериментирайте с различна светлина

Преди да изберете окончателно цветовете в дома си, добре е да ги тествате при различни видове осветление. В зависимост от вида на крушката светлината може да е топла или студена, и да повлияе на цялостното усещане в помещението. Важно е цялото осветление в стаята да бъде от един тип, за да се избегне риска крушките да излъчват различни, конкуриращи се нюанси светлина.

Не залагайте на едно осветително тяло  

Идеята, че всяка стая трябва да е добре осветена отгоре, с едно осветително тяло в центъра на тавана, е безнадеждно остаряла. Дори и да сложите най-красивия и мощен полилей, ще получите може би силна, но равна и неизразителна светлина, на която всичко – включително и лицата на хората – ще изглежда плоско и скучно. В дневната например можете въобще да се лишите от  централно осветително тяло, като осветите добре отделните зони в стаята, или, ако имате такова, да го допълните с още няколко светлинни акцента, които ще добавят живот и характер в помещението.  В зависимост от оформлението на стаята, акцентни осветителни тела може  да поставите до местата за сядане, за да добавите още един слой светлина, или да подчертаете с тях някоя картина. Създайте контраст между светлината в центъра на стаята и по-тъмните пространства покрай стените. Финото взаимодействие между светло и тъмно придава дълбочина на помещението.  И не забравяйте - светлината на свещите е най-привлекателната за окото. Не ги подценявайте като финален акцент във всяка ситуация.

Напълнете кухнята със светлина

Мястото, където ярката светлина е по-важна от атмосферата, е кухнята. Тук всички средства са позволени - централно осветление, допълнителни вградени лампи, насочено осветление. Ако имате кухненски остров, помислете за висящи отгоре лампи, които ще осветят постранството, без да заемат място. И не забравяйте осветлението под шкафовете: LED светлинните ленти, вградени под горния ред шкафове,  са най-лесния начин да създадете равномерно осветление на готварския плот.

Кажете твърдо „не“ на слабо осветената баня

Няма нищо по-потискащо от лошо осветена баня. Това е място, където се нуждаем от силна светлина в зоната, където се мием, бръснем и гримираме, но и от фоново осветление, което да създава приятна атмосфера. Най-лошият вариант е лампа, вградена над мивката, тъй като тя създава неприятни сенки. По- доброто решение е да монтирате осветителни тела от двете страни на огледалото, приблизително на височината на очите. Така лицето ви ще бъде равномерно осветено. Но осветлението в банята трябва да може да функционира на различни нива, в зависимост от ситуациите и часовете на деня. За моментите на почивка и отпускане можете да добавите висяща красива лампа над ваната, вградено осветление или аплици около нея, за по-релаксираща атмосфера в тази зона. Вграденото осветление със сензори за движение, монтирано в долната част на шкафовете, е много добра идея, ако някой се събуди нощем. Естествено, всеки кръг от осветлението трябва да може да се включва самостоятелно. Съвременните „умни“ лампи, които управлявате от смартфона си, добавят още възможности за разнообразно осветление.

Бъдете гъвкави в спалнята    

За четене, за медитация или просто за светлинен фон, осветлението в спалнята трябва да е максимално гъвкаво. Затова най-добре е да изберете димиращи се лампи за нощните шкафчета, които можете да допълните с подвижни абажури, за да контролирате посоката на светлината край леглото. Ще ви трябва и по-добре осветена зона около гардероба и огледалото, ако се обличате в спалнята. Така че „обиграйте“ всички възможни дейности, които се разиграват в спалнята, и си осигурете подходящо осветление за всяка от тях. И да, отново можете да пропуснете централната лампа на тавана, освен ако не е част от декоративната концепция на стаята.  

 И накрая – любувайте се   

Осветлението е не само наука, но и изкуство. Посетете раздела „Селекции“ в сайта ни, или се обърне към нас за консултация, за да откриете осветителни тела, които са не само функционални, но и истински произведения на изкуството. Изработени ръчно от отлични майстори, те добавят стойност на всеки интериор.  Произведенията на големите дизайнери във вид на осветителни тела са не само добра инвестиция, но и източник на радост в ежедневието, каквато може да даде само изкуството.