20 Декември, 2019

Кинцуги

от Цветана Шипкова

Кинцуги се нарича старото японско изкуство, с което парчетата на счупени съдове от фин порцелан се слепват със смола, примесена или покрита със златен прах.  Техниката е известна от стотици години и първоначално се е прилагала за „поправка“ на особено ценните съдове, използвани при японската чаена церемония. След кинцуги те не се смятали за предмети с по-ниско качество, а ставали даже още по-ценни за собствениците си. Говори се даже, че в разцвета на модата кинцуги умишлено са се чупели скъпи порцеланови вази и съдове, за да бъдат залепени.

Философската страна на това изкуство е олицетворение на японското светоусещане, според което износването и счупването са част от историята на предмета, която не свършва с изхвърляне, а продължава след поправката му.  В този смисъл кинцуги е близко и до модната напоследък и също японска философия „уаби-саби“ , която се възхищава на красотата на несъвършените, със следи от живот и употреба,  предмети в интериора. Идеята, че счупените и въобще повредени предмети не трябва да се хвърлят, а да им се дава втори шанс, е много съзвучна и със съвременните идеи за живот с по-малко отпадъци и с по-дълготрайна и смислена употреба на нещата около нас.

В зависимост от състоянието на счупения предмет има три типа кинцуги. Първият просто слепва счупеното със златни  „шевове“, когато не липсват части от съда. При втория, когато има липсващи фрагменти, те се заместват изцяло с парчета, съставени от златна смола. А има и трети вариант, при който се получават най-интересни резултати – когато се слепват парчета от близки по размер, но с различна декорация съдове. Получава се очарователен порцеланов „пачуърк“.

Разказваме ви за кинцуги, защото сега и вие можете да притежавате красив съд, „поправен“ с тази техника. Италианският дизайнер Маркантонио се е вдъхновил от древния метод в своята колекция Ki-nt-su-gi за Seletti, която е между новите съдове и аксесоари от специалната ни празнична селекция подаръци за идващата 2020 година, които можете да намерите в СКЛАДА.