14 Ноември, 2019

Двете лица на един проект

от текст Цветана Шипкова, визуализации Румен Евстатиев

„Отличните неща никога не се правят от един човек, а от екипи.“ е казал Стив Джобс и ние в СКЛАДА сме готови да се подпишем под тази мисъл. Едно от нещата, с които можем да се похвалим, е доброто взаимодействие с интериорните дизайнери и архитектите, с които работим. Един от тях е Румен Евстатиев, когото много ценим заради слънчевия му характер и аналитичния подход към задачите. Разговаряме с него за съвместния ни проект за обзавеждане на нов апартамент в София.

  • Какви бяха даденостите на апартамента и заданието на собственика?
  • Апартаментът е около 150 кв.м., разпределени в дневна с трапезария и кухня, три спални, две бани и тоалетна, два балкона. Има добро изложение и големи прозорци, които дават изобилие от естествена светлина. Купен е с инвестиционна цел – за отдаване под наем. Желанието на клиента беше да създадем уютна, рафинирано-луксозна атмосфера, постигната с качествени материали, мебели, осветление.
  • Кое беше основното предизвикателство в този проект?
  • Трябваше да направим доста персонализиран интериор, без да познаваме бъдещия ползвател. Работихме върху лично пространство по хипотетични профили на персонажа, който ще го наеме – принцип, използван по-скоро в създаването на обществени интериори. Може да се каже, че тук интериорът се разглежда като завършен продукт, който клиентът може да припознае като свой и да избере.
  • Как подходихте към задачата?
  • Създадохме ясна концепция, която следваме през цялото време. Прецизен подбор на материали, мебели, текстил, осветление и декорация. Подчертано търсихме комфорта и неангажиращатото използване на всеки елемент от интериора. Тук ледът е много тънък и не е мястото да бъдем прекалено концептуални или да използваме мебели, които биха предизвикали полярни реакции. Разбира се, интериорът трябва да има своите акценти, но като цяло сме се придържали към една балансирана визия.
  • Разработили сте два варианта на обзавеждане, по какво се различават?
  • По избора на мебели, цветове и материали. Едната разработка представя освободено от категорични визуални стойности пространство . Гамата е неутрална - дъб, естествен цвят на лен, сиво и бяло. Цветоотделянето на стените, тип цокъл е направено така, че да обобщи многото врати, радиаторни решетки и да мине под трегерите. Стените не са прекалено разработени, оставяйки поле на новите ползватели да го персонализират. Силуетите на мебелите са леки, линеарни. Осветителните тела са големи, но графични, не плътни.

В  другия вариант дървото е по-тъмно, но отново сме се старали да запазим светлината. Този вариант е малко по-контрастен, по-еклектичен, с по-разработени стени. Мебелите тук са по-плътни, навлизат кадифето и леко гланцираните повърхности. Осветлението е много характерно и грабващо погледа. Не до там добрите пропорции на помещенията сме балансирали посредством визуалните илюзии, които създава цвета, а именно да приближим или отдалечим някоя стена.

  • Няколко думи за сътрудничеството със СКЛАДА – какви мебели сте избрали за всеки от двата варианта?
  • Когато работиш с бюджетна рамка е много трудно да не направиш компромис с визията. За щастие портфолиото от производители и опитът на СКЛАДА правят намирането на точните мебели изключително лесно. Освен това мрежата ви от контакти с местни мебелисти, художници и всякакъв тип артисти и занаятчии дават свободата да се изпълняват много характерни детайли. Част от корпусните мебели по проекта се произвежда от български мебелисти - кухнята, радиаторните решетки и някои врати, останалото е с готови мебели и модулни системи. От портфолиото на СКЛАДА направихме подбор на компании, които предлагат висококачествени италиански мебели, позиционирани в средния клас - Novamobili, Alf Italia, Cierre, Midj. Имаме и авторски мебели и осветление от Bocci, NEMO, Carl Hansen & Søn, Zanotta, HAY.