10 Май, 2019

Човеколюбивото отношение към дизайна

от Цветана Шипкова

За хората, които работят в СКЛАДА, Salone del Mobile в Милано е специално преживяване – връхната точка на всяка година като заряд на вдъхновение, идеи и информация. Особено силна е емоционалната връзка със Салона за Галя Дзанато, която споделя, че именно там при поредицата от посещения през годините е изкристализирала идеята да създаде СКЛАДА като място, което търси и показва истинските стойности в дизайна.  

И така – Галя Дзанато отговаря на въпроса: С какво ще запомниш Salone del Mobile 2019?

„ В Милано тази година ми хареса това, че според мен се засилва човеколюбивото отношение към дизайна. На много места се акцентираше сетивното усещане на текстурите и повърхностите при мебелите. Всичко е меко – формите, текстилът – всичко беше в кадифе и велур, търси се нежно усещане за допир, комфорт на тялото.  Преди във формите доминираше геометрията, търсеше се усещане за стабилност, сега не се пренебрегват нуждите на тялото, търси се комфорт – нещо, което аз споделям като цялостно отношение към интериора. Отново има цветове и повече чувственост, игри на цветовете, съчетания, които преживяваме с радост.

Имаше и грижа за природата, много естествени материали, стремеж да се свърже човекът с природата, да бъде съпричастен с нея. Виждам, че се възраждат занаятите, ръчният труд, по-малко се набляга на индустриалния продукт или се търсят начини да се съчетаят двете. Така нареченият biophilic design е точно това – да се търси природата или като живи растения, или като цветове и форми, вдъхновени от нея.

Ако говорим по-конкретно например за кухните, там се наблюдава изтъняване на плотовете, по-фини структури. Благородните метали, мраморът и различните видове камък присъстват в олекотени форми. В новите кухни се търси въздушно въздействие, затова алуминият е главният протагонист. Отново, като през 90-те години, с голяма сила се налага  стъклото, но сега е обогатено с нови функции. При водещите фирми като Arclinea, De Padova, има голям финес и изисканост във формите и съвършенство във всеки детайл.  

Милано по време на Салона е място, което те провокира, събужда те. Никой не е излязъл от Милано, спейки, независимо за какво е отишъл – дали да търси емоцията, или просто да си избере нови мебели. Милано те вкарва в преживяването, в една игра на идеи и усещания. Ние имаме склонност да се успиваме, да се плъзгаме по повърхността, да не сме непрекъснато будни.  Така е по-лесно. Затова се възхищавам на фирмите, които инвестират в новото, като Cassina например, които всяка година променят нещо в себе си. А си имат класиките, биха могли да спят върху тях много дълго. Но не, те хем пазят традициите, хем търсят, не се страхуват да провокират с нови неща, рискуват, разработват нови идеи, вкарват енергия в новото, не се повтарят.

Симбиозата с изкуството е важна – творческият момент, когато в интериора влиза една креативна страна, свързана с потребността да станеш част от процеса. Не да присъстват тук-там работи на големи артисти, самият интериор да се превърне в творчески продукт, от който и ти си част, а не само потребител. Такъв интериор ежедневно стимулира творческата ти активност, това е, към което се стремим в работата си. Така хората остават будни, не следват модели, не потъват в масата, където личната позиция остава назад. Трябва творческа провокация, за да осъзнаеш средата, в която живееш, нужна е креативност на човека като потребител.“