6 Февруари, 2019

Прекрасните нови кухни

от Цветана Шипкова

През януари в Кьолн се проведе първото за годината голямо кухненско изложение Living Kitchen 2019, паралелно с IMM Cologne – един от водещите мебелни панаири в света. Участваха 217 изложители от цял свят, между които личаха имената най-големите производители на кухненско обзавеждане и оборудване, а в специалната изложба Future Kitcnen Алфредо Хаберли – известният швейцарски дизайнер от аржентински произход, бе поканен да покаже своята визия за кухнята на бъдещето. Той изненада посетителите с композиция от празни на пръв поглед плотове и рафтове в яркозелено, които разкриваха оборудването си, погледнати през специално приложение за добавена реалност. Хаберли вижда кухнята като „сърцето на дома“ в буквалния и преносния смисъл на думите. Тя е физически разположена в центъра на пространството и свързва различните зони на жилището, и едновременно обединява обитателите му в приятни и даващи усещане за общност и сигурност дейности – готвене и хранене. Споделянето на тези занятия с гости и приятели се налага като модел на поведение в последните години и намира отражение в дизайна на кухните.

Отворени пространства, затворени обеми  

Отворените  кухни, като част от дневната, продължават да доминират в интериорните решения, но все по-често в тях се предвиждат затворени обеми за съхранение. Горният ред шкафове често е заменен с рафтове, скрити зад остъклени или плътни вратички, които са снабдени с touchscreen дисплеи или с гласов контрол, за изпълняват различни функции.   

Smart kitchen

Темата за умната кухня бе една от доминиращите на панаира. Хладилникът ни предупреждава за изтичащ срок на годност на продуктите, предлага меню, съобразено с наличните съставки и съставя списък за пазаруване. Печката също предлага избор на рецепти, съгласува ги с членовете на семейството и показва видео на приготовлението им. Хладилният шкаф за вино сам избира и охлажда подходящите за ястието, което готвите, бутилки. Умна отоплителна система от специален филц се поставя по стените под замазката и разпределя в стаята равномерна топлина, която може да се контролира индивидуално. Умни са пералните, вратите, лампите, а при това са и енергоспестяващи.  

Плотове от нови материали  

Големите кухненски острови с различни форми продължават да са водеща тенденция, изпълнени от съвременни материали с качества, които превъзхождат дори естествения камък – Silestone, Dekton. За свойствата и възможностите им предстои да говорим в отделна публикация.  

Аспираторът е на плота, връщат се окачените осветителните тела

Вградените в готварския плот аспиратори превземат пазара, което дава тласък на окачените осветителни тела в кухнята и трапезарията, вече снабдени с гласов контрол и други smart функции.  

Black is back

Забелязва се завръщане на черното и тъмните цветове в кухнята, най-вече при плотовете. Елегантни модели в черно показаха много от водещите производители.

Кухни на открито  

Развиващият се през последните години тренд на напълно оборудваните кухни на открито е в пълна сила. Те са компактни, изработени от различни материали, като металните версии често са снабдени с колела и могат да се придвижват.