4 Януари, 2018

Близо до нас: Belgrade Furniture Fair 2017

от Лидия Манолова

Нещата, които имат значение

Едно пътуване до Белградския мебелен панаир в началото на ноември 2017 г. ни даде повод да се замислим за близостите и различията. За красивото и грозното. За нещата, които ни карат да се чувстваме приети и разбирани. Не е ли краят на годината точното време за размисъл?

 

Какво е атмосферата на един град? Улиците? Кварталите? Ресторантите? Хората? Историята му? Много пъти сме си задавали този въпрос и знаем, че това е неуловимата амалгама от всичко, което те кара да се чувстваш подвластен на духа на едно място и да запазиш спомените за него. Пътуваме често и знаем, че по време на мебелните изложения градовете сякаш се отварят към света. Стремят се да покажат културата, историята, храната, хората си, процесите, които се случват в тях... Често сме минавали през Белград на път за Милано - когато тръгваш с кола към Италия, това е най-бързият начин да стигнеш. Магистралата преминава през града и можеш да зърнеш очертанията му. В представите ни са останали големите жилищни сгради в стила на социалистическия реализъм, двата небостъргача... Пресичането на река Сава с мостовете над нея винаги сме приемали като метафора на приближаването към Европа – с големите водни пътища, които носят духа на космополитност и динамичност, непознати у нас.

За пръв път обаче целта ни е да отидем именно в Белград. Полетът със самолет, разбира се, е най-бързият начин да стигнем дотам – имаме само няколко дена и задачата да видим отблизо най-добрите мебелни брандове на Балканите. Истината е,че това пътуване до Белградския панаир има своята предистория, която започна по време на мебелното изложение в Кьолн преди няколко години. Видяхме там мебелите на босненския бранд Artisan и на хърватския Prostoria и разбрахме, че дизайнът на Балканите се развива в красивата посока, която винаги сме искали да видим и в България. Това и фактът, че от доста време мебелите на Artisan и Prostoria са едни от най-харесваните в Склада провокира интереса ни към Белградския панаир. 

На панаир като на панаир

И не съвсем... Докато мебелните изложения в Милано, Париж, Кьолн са огромни и създават усещането за дистанция със своя мащаб, тук, в Beogradski  Sajam (www.beogradskisajam.rs, имаме приятното чувство за достъпност и лекота. Разбира се, има и много масови продукти, но в пространството на DISTRIBUCIJA е квинтесенцията на мебелния дизайн в региона. Продуктите на брандовете от Босна, Хърватска, Словения са селектирани професионално, звучат актуално, носят духа на местното производство и са безкомпромисно качествени. Ясно се вижда как вниманието към дизайна е политика, която дава резултати. В шоурума на DISTRIBUCIJA колекциите на Prostoria, Artisan, Extraform, GIR, MOSSO, GAZZDA и др.с достойнство застават до мебелите на признати от години престижни европейски производители като Mattiazzi и  LaCividina.  

Защо харесваме дизайнерските брандове от региона

Разглеждайки щандовете на Artisan, Extraform, Mossa, Prostoria e лесно да разберем защо техните продукти са ценни за нас Те са не само функционални, не просто добре изработени, не само съчетаващи традициите на занаятчийската изработка с красив съвременен дизайн – те се свързват с нас, с емоционалния ни свят по начин, който може да бъде усетен инстинктивно за хората от региона. Въздействат не само с функцията и перфектната изработка, но и естетически, и емоционално. Масивното дърво, приело елегантни форми в колекциите на Artisan, носи усещането за уют и съвременен комфорт, в което хората се разпознават веднага. Обемните, женствени, меки форми на диваните на Extraform и фотьойлите на Mossa внушават представата за истински релакс. Желанието да имаш такива мебели в интериора си е преди всичко желание да изразиш себе си, да заявиш усещането си за дом, за комфорт, за добър живот. Това ценно качество безспорно отличава продуктите на мебелните брандове от региона. Защото отвъд технологиите и ефектната форма това, което търсим, често не е далече и е просто – мебели, които ни карат да се чувстваме у дома. Както се чувствахме ние в Белград през ноември.